Kwaliteits-foto’s maken met je digitale camera

Kwaliteits foto's maken

Iedereen wil natuurlijk graag mooie, scherpe en heldere foto’s kunnen maken. Vooral als je ze wilt afdrukken of in een digitaal fotoalbum wilt ‘plakken’. In de praktijk valt het vaak nog niet mee om een kiekje van een beetje kwaliteit te schieten. In deze blog hoop ik je wat handige informatie te geven zodat ook jij straks de meest prachtige foto’s kunt produceren.

Resolutie van je foto’s

Een beeld is opgebouwd uit gekleurde puntjes. Deze puntjes worden ook wel pixels genoemd. Hoe meer pixels je op een vierkante centimeter hebt, hoe hoger de resolutie. Er is een standaard om de resolutie van foto’s weer te geven. Dit is de zogenaamde DPI waarde van een foto. DPI betekent Dots Per Inch anders gezegd het aantal pixels per inch.

Waarom hebben we een bepaalde resolutie nodig?

Afhankelijk van wat je met je foto’s wilt doen, is de resolutie van foto’s erg belangrijk. Het heeft te maken met waarop je de foto’s wilt afdrukken en vooral hoe groot je de foto’s wilt afdrukken. Als de DPI waarde niet zo groot is en je wilt een foto toch groot afdrukken, kom je waarschijnlijk pixels te kort. Een printer heeft een minimale hoeveelheid pixels nodig om een afdruk te kunnen maken. In de meeste gevallen zijn dat minimaal 300 pixels per inch (118 pixels per cm). Stel dat jouw foto’s slechts 50 pixels per cm hebben dan kom je dus 118 – 50 = 68 pixels te kort. De printer zal de het gebrek aan voldoende pixels oplossen door er pixels in te voegen. Voor het toevoegen van pixels wordt gekeken naar de pixels in de directe omgeving. Het zal de kwaliteit van je afdruk niet ten goede komen. De foto wordt vaak onscherp en mist helderheid.

Hoe groot kun je een foto afdrukken

Foto camera’s opereren met een CCD. De CCD heeft een vaste verhouding. Voor de meeste camera’s is dit 3 staat tot 4 (1,33) of 2 staat tot 3 (1,5). Stel dat je een camera hebt met 20 Mega pixels en een beeldverhouding van 1,33 (3:4) dan kun je de volgende berekening uitvoeren; De wortel uit 20.000.000 pixels = 4472 pixels. Jouw foto’s zijn dan 4472 * 1.3 = 5813 breed bij 4471 pixels hoog (5813×4471 pixels) Als je deze afdruk op papier wilt afdrukken, is een minimale resolutie van 300 PDI / 118 pixels per cm gewenst. Het maximale afdrukformaat is dan 49 x 37 cm (A3 ). Daaruit volgt dat je met een 10 megapixel camera hooguit A4 formaat en met een 3 megapixel camera hoogstens 13×18 cm fotoformaat kunt afdrukken.

Jpeg compressie

Om het aantal mega bytes van een afdruk te beperken, wordt gebruik gemaakt van compressie technieken. Een vaak gebruikte compressie is de zogenaamde JPEG compressie. Kort gezegd komt het er op neer dat groepen van pixels tot een klein blokje worden samengevoegd. De kleur van dat blokje is een ‘gemiddelde’ van de pixels samen. Zo hoeven alleen de blokjes worden bewaard in plaats van alle pixels. Ons oog is niet gevoelig genoeg om de blokjes waar te nemen en zo hebben we dus een mooie methode om een foto efficiënt op te slaan.
Er is echter ook een schaduwzijde. De hoeveelheid compressie bij een jpeg file kun je vaak instellen op je camera of in het fotobewerkings programma. Als je een te grote compressie factor kiest, worden je bestanden heel klein en passen er veel foto’s op je geheugenkaart. De jpeg compressie wordt dan echter wel zichtbaar voor het oog. Ook als je een jpeg bestand steeds opnieuw opslaat, gaat de kwaliteit iets achteruit. Sla je originele foto dus met zo weinig mogelijk compressie op. Daarmee ben je er zeker van dat je de foto’s in elk willekeurige fotoboek of ander fotoproduct kunt gebruiken.

Nog meer tips over digitale fotografie vind je hier >>>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © 2015 Artikelweetjes.nl - Alle rechten voorbehouden.